PagArtFestival – ljetni festival klasične glazbe

Culture Jul 18, 2017 No Comments

Otok Pag i ovog ljeta imat će svoj PagArtFestival koji se kvalitetom programa i tradicijom od 18 godina izdvaja među ljetnim festivalima klasične glazbe, ne samo u mjesnim, otočnim i obalnim okvirima nego i daleko šire. Novost ovogodišnjeg izdanja je proširenje do Luna, najsjevernije točke otoka Paga, s prelijepim Vrtovima lunjskih maslina u kojima dosad nije bilo koncerata ozbiljne glazbe.

PagArtFestival Archives

Festival priređuje umjetnička organizacija „Lovro&Nina“ u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Pag, Centrom za kulturu Novalja, Turističkom zajednicom Kolana, Maslinarskom zadrugom Lun te župnim uredima Paga i Kolana, uz podršku Gradova Pag i Novalja, Ministarstva kulture, Zadarske županije, Općine Kolan, TZ Novalje, Paga i Zadarske županije, sponzorstvo HEP-a i nekoliko privatnih donacija.

Od samog početka PagArtFestival vodi bračni par Pogorelić; umjetničko vodstvo potpisuje pijanist Lovro Pogorelić, a produkciju, organizaciju i odnose s javnošću Nina Pogorelić, koja je prokomentirala program: „Već godinama imamo u programu i stihove ali ovo je prvi put da priređujemo pravi melodram. Riječ je o poemi Enoch Arden Lorda Alfreda Tennysona koju je uglazbio Richard Strauss, a koju će, u hrvatskom prijevodu Mate Marasa izvesti naša proslavljena glumica Bojana Gregorić Vejzović, uz klavirsku pratnju Danijela Detonija. Ovo vrlo zahtjevno djelo u Hrvatskoj je izvođeno samo jednom, 90.-ih, i sretni smo što smo naišli na interes izvođača. Recital Lovre Pogorelića, porijekom Pažanina, tradicionalni je događaj, ali ovoga ljeta dogodit će se i u „novom ruhu“; u amfiteatru Vrtova lunjskih maslina. Na istome mjestu planiran je i koncert sjajnog gitarista Petrita Çekua, a nakon recitala u Kolanu i Pagu. Osobito smo ponosni što smo ostvarili mogućnost da ponudimo malu otočku turneju, i zahvalni na pozivu za Lun. Vjerujemo da će događanja u Vrtovima lunjskih maslina biti sjajna te ostaje otvoreno samo pitanje stapanja prirodne i umjetničke ljepote a to i jest cilj ove akcije. Violončelist Andreas Lend i pijanistica Irina Zahharenkova dolaze nam iz Estonije, zemlje izuzetno visokog nivoa obrazovanja, općeg kao i glazbenog, zbog čega ih dočekujemo s posebnim interesom, a festival završavamo nastupom pijanista Vedrana Janjanina čime nastavljamo praksu predstavljanja odabranih mladih hrvatskih glazbenika“.

PagArtFestival Archives

U proteklih 18 godina PagArtFestival prošao je mnoge teškoće ali, pored sve brojnijih zabavnih sadržaja i sve češćih klasično-popularnih mješavina i prerađevina, održao se s tri aduta sadržana u krilatici „ozbiljna glazba u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku“.

Festival se ističe i vizualima crno-bijele jednostavnosti koje posljednjih godina zahvaljuje fotografskoj vještini Josipa Portade iz Paga. Maestro Pogorelić, porijeklom Pažanin, umjesto vlastite uvodne riječi citira odabrane mudrosti Alfreda Tennysona: „Stari ljudi moraju umrijeti; ili će svijet utonuti u plijesan isamo iznova stvarati prošlost”, te zagonetne stihove iz Kraljevih idila: „Grad je izgrađen Za glazbu pa nikada nije ni izgrađen, stoga je izgrađen zauvijek”.

PagArtFestival Archives

Program PagArtFestivala

Bojana Gregorić Vejzović, glas

Danijel Detoni, klavir

31.7. u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h

1.8. u Vrtovima lunjskih maslina – dvorana recepcije u 21h

Lovro Pogorelić, klavir

3.8. u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h

4.8. u Vrtovima lunjskih maslina – amfiteatar u 21h

Petrit Çeku, gitara (Kosovo/Hrvatska)

7.8. u Crkvi sv. Luke u Kolanu u 21h

8.8. u Starom gradu Pagu u 21h

9.8. u Vrtovima lunjskih maslina – amfiteatar u 21h

Andreas Lend, violončelo, i Irina Zahharenkova, klavir (Estonija)

12.8. u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h

PAF predstavlja mlade glazbenike:

Vedran Janjanin, klavir

17.8. u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h

Author: Croatia IYP

Croatia IYP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *